IEC 61850
IEC 61850 otomasyonla kontrol edilen trafo merkezlerinin haberleşme sistemleri için oluşturulmuş uluslararası bir standarttır. Bu yeni standart rölelerarası tanımlanan sinyal alışverişi ile Trafo Merkezlerinde tüm ekipmanların koruma kontrol ölçüm ve izlemesine olanak sağladığı gibi, yüksek hızlı trafo koruma uygulamaların(kilitleme ve bağlı-açma) verimli şekilde çalışmasını hedefler.
Şalt Otomasyon Sistemi Şeması
IEC61850 protokolünün oluşturulmasının altındaki en büyük amaç üreticiden bağımsız haberleşme altyapısının oluşturulmasıdır. Bu sayede trafo merkezi otomasyonu çözümlerinde, üreticisi farklı olsa dahi, protokolü destekleyen bütün cihazlar ile iletişim sağlanmış olur.
Bundan önceki haberleşme sistemlerde cihazların kendi aralarındaki haberleşme için farklı, üst sistemle oluşturulacak haberleşme için farklı protokollerin kullanılması gerekiyorken ve bunu yalnızca kendi ürün yelpazeleri içerisinde yapabiliyorken, IEC 61850 ile enerji otomasyonu sistemleri için tek bir protokol tanımlanmaktadır ve bütün cihazlar birbirleri ile ve gerekirse bir üst sistem ile haberleşebilmektedir.
Rölelerarası kablo çekim işçiliğini ortadan kaldırmakla beraber bağlantıdayanlışlık, panolarda aşırı kablo yığını ve kablo yığınında doğan bakım gerekliliğini ortadan kaldırmaktadır.
Yazılım tabanlı olması koruma felsefesinde eklenecek çözümlerin uygulanmasında esneklik yaratmaktadır. Proje aşamasında öngörülmeyen fakat ileriki zamanlarda doğabilecek isteklerde sistemin durdurulmasını, kablo çekilmesini, fizik selin put/out put sayısının yetersizliği Sıkıntılar ile karşılaşmadan çözüm üretilmesine izin vermektedir.
Şalt Otomasyonunda hizmetlerimiz:
Uzaktan erişim, SCADA izleme ve kontrolü, olay kaydı da dahil olmak üzere şalt otomasyon mimarisinin tasarlanması.
Şalt Otomasyonu için geleceğe yönelik iş stratejilerinin belirlenmesi.
Mevcut sistemleri değerlendirip, stratejilerini geliştirerek, yeni uygulamalar ve teknolojilere entegrasyonu sağlamak.
Koruma ve Fider yönetim rölelerinden sistemdeki en alt cihaza kadar server, RTU, endüstriyel switch, Firewall, Router vb. tüm cihazların detaylı incelemesi, seçiminin yapılması ve dokümantasyonlarının yapılması.
Operatör ve mühendis kadrolarına münferit olarak amaca yönelik teknik ve işletme eğitimlerinin uzman kadromuz tarafından verilmesi.
Yalnızca sistem tasarımı değil, aynı zamanda montaj, test ve devre alma süreçlerinde tüm çözümlerin ve devam eden süreçlerde bakım hizmetlerinin sunulması.
UZAK BAKIM VE DESTEK
Bilgisayar Donanımı İçinde bulunan yazılımlar veya Bilgisayar Çevre Birimleri, Ağ Bileşenleri, Kontrol sistemine ait donanımsal veya yazılımsal herhangi bir sorun meydana geldiğinde veya herhangi bir sorun meydana gelmemesi için IT ürünlerine veya genel sisteme müdahale edilip sorunların giderilmesi ve gereken önlemlerin alınması hizmetlerini, danışmanlık, destek ve bilişim hizmetlerini kapsar.
BAKIM VE DESTEK ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
YAPILAN ÇALIŞMALARDAN ÖRNEKLER
İşletme halinde veya belirli periyotlardaki genel duruş süreçlerinde gerçekleştirilen Kestirimci-Önleyici faaliyetler lineer verimliliğin surekliliğini sağlayacaktır.
Bakımını veya Kalibrasyonunu yaptığımız bazı saha elemanları;